Norge – The story

Det startade med en helg som jag inte hade något speciellt spikat för första gången på länge. Det fanns dock båda Växjö Marathon, Höstmilen och Linköping XC som jag funderat på att kolla på även om jag inte längre var intresserad av att springa något av dom loppen. Men så kom frågan från Eric:

– Har du några planer för nästa helg?
– Nae inga planer som är spikade.
– Du är inte sugen på lite äventyr?
– Jag är alltid sugen på äventyr 😀

Och på den vägen var det. Tanken var att åka till Norge och dra upp på deras högsta berg Galdhöpiggen 2469möh, som sen blev att ta den på lördag för att sen ta deras näst högsta topp Glittertinden 2465 på söndagen, som sen blev att ta båda två på lördagen 🙂

Hade dock lite ont om vinter utrustning så jag fick inhandla skor med ståldubb vilket visade sig vara extremt nödvändigt, var knappt att det räckte på sina ställen. Köpte även jacka och byxor att ta på mig ifall vi skulle stanna och det blev kallt, behövdes dock aldrig.2013-10-17 18.29.02

Fick även köpa på mig lite energi såklart 🙂2013-10-17 17.05.24

Fick sluta tidigare på fredagen på mitt underbara jobb som skapade möjligheten att dra. Så mitt på fredagen satte jag mig i buss till Örebro där Eric mötte upp med bil så var vi iväg. Många timmar i bil då det från Örebro är ca 55mil till stället vi skulle sova och Norge vägarna hade nog ett snitt på 60km/h..DSCN3882

Väl framme i Sjoa som låg vid en fin dal, gissar jag på då vi aldrig fasktiskt fick se hur det såg ut där då det var mörkt när vi var där på fredagskvällen, lördagsmorgon, lördagskvällen samt söndagsmorgonen. Synd!

Man skulle kunna säga att jag och Eric har lite olika stil på hur man packar upp väskan..

Jag2013-10-19 00.16.19

Eric2013-10-19 00.16.39

 

Blev några timmars sömn innan det var dags att gå upp. Som tur var bjöd Eric på lyxfrukost!2013-10-19 06.18.32 2013-10-19 06.35.14

Sen var det bara att sätta sig i bilen för att köra drygt 1,5h tills vi nästan kom fram till Spiterstulen där man brukar utgå ifrån, vi fick stanna ca5km innan då vägen är stängd när säsongen är slut. Sista biten var kanske inte den största vägen, men otroligt fin!DSCN3890 DSCN3891 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Väl framme så.. ja man kan väl säga att vi båda var väldigt sugna på att dra igång!DSCN3897

Startade att springa grusvägen upp mot Spiterstulen med utsikt över flera döda lämlar och fint vatten. Eller om det var vattnet som skapa det förstnämnda kanske? 🙂DSCN3902 OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSCN3927

 

Efter att ha njutit av fina och mysiga Spiterstulen så börja vi vår resa uppför för att få ännu finare utsikt att njuta av! Fint stig i början som sen blev isig och till slut övergick i sten, det gick då inte längre så snabbt kan man säga.DSCN3928 DSCN3932 OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSCN3934 DSCN3961

Blev många stopp för att fotografera och vi bara njöt konstant av äventyr, luften, utsikten samt varandra(?) 😉

Lite godisstopp och firande av höjdrekord för mig som haft Elgåhorna med 1460möh som högsta topp tidigare. Utsikten blev bara finare och finare och vi hade riktigt tur med vädret, kom en del dimma över bergen när vi var på Galdhöpiggen men kom aldrig till oss. Nu skulle det ju ur äventyrssynpunkt varit intressant med dimma iof, men man vill ju gärna ha fin utsikt. Sen är det skönt att slippa dimman på de ställen där det var stup både på vänster och högersidan av leden 😛

DSCN3956 DSCN3958 DSCN3968 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Efter tillräckligt mycket jobb uppåt kom vi till slut fram till toppen, tur att man hade ståldubb vilket på vissa ställen knappt räckte då man gled på is/snö backar.. -14 grader men blåste inte lika mycket som jag hade väntat mig. Helt underbart att bara stå och njuta av utsikten över alla fina berg. Sen strippa till linne för ett TNT-kort 😉DSCN4061 DSCN4065 DSCN4066 DSCN4073 DSCN4072OLYMPUS DIGITAL CAMERA621011_10151765235618860_1404443605_o

Den fina stugan där uppe var tyvärr stängd, så efter en stund började vi dra oss neråt igen. Neråt är ju såklart alltid roligt, speciellt snöpartierna. Stenpartierna tog vi det lugnt på, hade inte bråttom utan bara njöt(eller hade vi det?). Testa även på att åka på baken på is/snön från toppen, min bak blev inte sådär jätteglad över det, men kul var det! 🙂OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSCN4110 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Väl nere i Spiterstulen igen tog vi en liten paus där vi fundera över maten. Klockan var mer än vad vi hade tänkt att den skulle vara. Vi beslutade att hoppa över den fina pastan Eric tagit med för att ta oss upp på Glittertind ändå. Så det var bara att sätta fart uppför, en heldag på fjällen skulle vi ha oavsett! Glittertind är med sina 2465möh 4m lägre än Galdhöppigen men distansen är längre. Partyt övergick till del2!DSCN4140 DSCN4141 DSCN4149

Snötoppen ovanför skulle vi upp på, väl framme vid den brantare delen så stanna vi upp och som Eric utryckte det tog ”familjemöte”. Tiden hade dragit iväg och det skulle bli mörkt om ett par timmar. Problemet låg i att det branta partiet upp bestod av is och stenar där många var lösa. Det var inte ett ställe man ville ramla på om man säger så och gå ner där i mörkret stod väl inte högst på någon av våra önskelistor. Vi ville däremot båda till toppen så till slut valde vi att fortsätta. Kollade av efter några hundra höjdmeter och det gick fortare än vår snälla överslagsräkning, speciellt sen när man kom ovanför stenpartiet och kom till snön. Med 300hm kvar så blev jag dock riktigt seg, kunde inte hålla fart med Eric som var grymt stark. Började babbla om att jag kunde betala 500:- för en cola, som sen blev 1000:-, hade bara druckit ca2dl på hela dagen och fått i mig kanske 1000kcal 🙂

Men så fort det plana ut så kom krafterna tillbaka och sista biten var inga problem att springa. Är så extremt svag i uppförsbackar..DSCN4179 DSCN4188 DSCN4193 DSCN4210 DSCN4212

Blev sen en skön nedförslöpning tills vi kom tillbaka till stenpartierna. Ner där tog jag det riktigt lugnt och använda armarna hela tiden så det var inte så farligt som jag trodde det skulle vara när jag tog mig uppför där. Handlar bara om att anpassa sig lite 🙂 Men ändå skönt att göra det i ljuset.DSCN4253 DSCN4255

Väl nedanför det partiet så var allt lugnt, tänkte först ta maten där men valde återigen bort den, tänkte att vi kan lika gärna fortsätta ner nu. Mörkret kom och pannlampa fick åka fram. Eric tyckte att vi skulle ta raka vägen mot bilen istället för att följa leden. Vi hade inte riktigt koll på om det fungerade att gå ner där men det var ju bara att gå dit och kolla, i värsta fall får man dra upp igen. Men bit för bit tog vi oss ner utan att riktigt veta vart vi skulle komma.

Väldigt glad att han valde den vägen, var mycket roligare än att ta samma väg ner som vi tog upp! Visade sig också att när vi kom ut på grusvägen så var det under 500m kvar till bilen, det kallar jag bra prickat ändå mot de närmare 5km som jag tror det skulle blivit annars. Blev en skön slutspurt för att skaka loss benen och skapa värme till att stå ute och byte om lite.DSCN4268 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSCN4281 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

norge

 

Sen var det bara sätta sig i bilen och åka tillbaka igen till hotellet. Tugga på ett par hårda godisbitar tills vi till slut hitta ett fint ställe där vi fick i oss en fin hamburgare, 175NOK fick det vara värt 😀 Hade börjat frysa vid det laget också, kroppen var lite tom på energi och så hade man inte duschat. Men bilen var varm iaf och till slut kom vi hem och kunde duscha och lägga oss och sova, riktigt skönt 🙂

Jag var bara så himla nöjd HELA dagen (även om jag i vissa perioder blev lite tystare när det var tungt uppför..). Sådan njutning, sådant äventyr, sådan bra partner.

Är så lycklig att jag klarar av en sån här sak både fysiskt och psykiskt för det ger så otroligt mycket. Även då att jag har vänner som är lika galna som mig.

BÄSTA UPPLEVELSEDAGEN I MITT LIV!!!!!

Nu kvarstår bara frågan hur man ska toppa detta på nästa äventyr 😛

PS. Notera att tunnisen Eric körde med långa byxor istället för sina vanliga Lundhags 😉

Kommentera