Springa Sörmlandsleden, ny bok med bästa undertiteln!!

I somras bestämde jag mig för att ta mig runt Sörmlandsledens basled på 62-63mil som träning inför Gröna Bandet. För att göra det lite jobbigt bestämde jag att göra det på 10 dagar. Det var en tur som gav flera starka minnen, funderingar, smärta och uppskattning. En stor uppskattning för att vi har en så fin, välmarkerad och lättillgänglig led! Därför vill jag självklart att den ska användas mer!

För den som vill se ett kort reportage om min tur kan göra det här. Tyvärr klipptes det bort en del som fokuserade på Sörmlandsleden i sig och det blev fokus på mig som person.

Untitled
Vid starten, tummen upp för Sörmlandsleden!

När det var fokus på mig i där så är det fullt fokus på Sörmlandsleden i ny bok som kommer ut nu! För att hjälpa till sprida ordet om Sörmlandsleden och dom möjligheter den erbjuder så haffade jag tag i författaren av boken, som också gav mig tips inför min runda.

Jag ger er här livsnjutaren Niklas Holmström:

IMG_3294
Foto: Kerstin Rosenqvist

Vad är ditt första minne av Sörmlandsleden?

Haha, nu kommer jag att föregå bokens förord. Mitt första minne av Sörmlandsleden är från 1976, när jag gick i sexan. Jo, så gammal är jag faktiskt, även om det inte syns. Vår klass skulle splittras inför högstadiet och det hörde ju till att göra en klassresa i sexan innan skolavslutning. Jag minns att de andra klasserna skulle till Liseberg, Gröna lund och andra exotiska nöjesplatser. Men min underbara lärare (en av de två lärare som är de bästa jag någonsin haft) bestämde helt enkelt att vi skulle vandra Sörmlandsleden och ha ett basläger vid Marvikarna, där de två fina skärmskydden finns vid Mellan-Marviken. Det var i maj och härligt väder. Jag minns det som igår, men inte mycket av själva vandringen.

Hur kom det sig att du börja ta dig an alla etapper på Sörmlandsleden?

Jag har förvisso sprungit SUM(Sörmland Ultra Marathon) ett par gånger och rundslingan i Vilsta (Eskilstuna) ett antal gånger. I löparklubben (Vilsta IK) var det uteslutande långpass på platten som gällde, vilket inte var min grej. Och så hade jag Swiss Alpine som mitt huvudmål 2012. Jag tänker aldrig på springa som träning, utan springer för springandets skull och jag älskar naturen. Så varför inte ta ett pass Sörmlandsleden? Jag tog tåget till Hälleforsnäs och sprang de fem milen till Vilsta i Eskilstuna och jag var så upprymd att jag fortsatte ytterligare en mil hem till Torshälla. Ett präktigt distansrekord. Jag visste det inte då, men jag var oåterkalligen fast. Begäret att beta av alla etapper utvecklade sig till ett stigberoende. Det tog mig 1 ½ år att beta av hela leden.

Hur brukar dina löpturer på Sörmlandsleden se ut? Brukar du springa med sällskap? Stanna och fika?

Numera väljer jag bara de sträckor som jag av olika anledningar älskar. För mig är distansen ovidkommande men jag vill helst vara ute på stigarna en hel dag, allra helst två dagar. Och jag har mina favoritsträckor som är tillräckligt många för att inte tröttna. Att sedan springa dem åt båda hållen under olika årstider är variation och nog upptäcker man nya saker längs med stigen som man inte lagt märke till tidigare.  Jag är inte asocial men på stigarna föredrar jag ofta enskildheten eller att springa tillsammans med min själsfrände Kerstin. Men ibland drar jag ihop ett gäng likasinnade för ett långpass över en dag eller två. Guld värda är de sträckor man kan stanna till och fika, som till exempel i Tyresta by, Konsum i Nävekvarn, Lida, Lilla vasskärr, Nynäs slott för att nämna några. Ledens absoluta fikasträcka är mellan Oxelösund och Nyköping, där man kan fika eller ta en glass på fem ställen! Dessutom en mycket fin och varierad sträcka med öppet hav, roddtur till träsklöpning och storskog.

Vilken utrustning rekommenderar du att ha med som nybörjare?

Oavsett det handlar om nybörjare som löpare eller om du sprungit ett tag men är sugen på att testa att springa i skogen på stigar tycker jag personligen inte att man inledningsvis behöver skaffa någon extra utrustning specifik för stiglöpning. Det är väl först när löparen ifråga känner att det här med stig och Sörmlandsleden var riktigt häftigt och kul som det kan vara läge att införskaffa ett par trail-/orienteringsskor, en löprygga för det nödvändigaste och sedan låta tiden utvisa vart stigarna tar en mot för äventyr. Jag sprang själv i ett par vanliga lätta asfaltdojjor första året på Sörmlandsleden. Bland det obligatoriska på längre distanser är väl energi, vätskesystem (kallkällor finns längs leden), enkelt första förband kit och sedan klä sig efter förväntad ansträngningsnivå och årstid samt väder.

Bästa etapp/runda för löptur med fina vyer och tuff terräng?

Min absoluta favoritrunda som man kan variera i distans (42,5-50 km) beroende på dagsform är utan tvekan Tunabergsrundan nere vid Bråviken söder om Nyköping. Den har helt enkelt allt! Men du frågar mig om en stadsnära tur som inbjuder till löpglädje med härliga, tuffa och roliga stigar genom vacker natur runt 25 km är det givna svaret Hanvedenrundan (Handen) eller sträckan Nyfors-Handen fast via en lov på lokala stigar in i Tyresta nationalpark.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Niklas Holmström

Vad gav dig tanken att dina äventyr skulle kunna bli en bok?

Jag tror att någonstans inom mig har det funnits en idé eller baktanke sedan jag började springa på Sörmlandsleden, särskilt från den stund jag bestämde mig att springa hela leden. Alla de stories (blogginlägg) med text och foton har på sitt sätt varit en forma av dokumentation, som samtidigt varit tillgänglig för andra. Under åren har jag fått en del mail från löpare som vill ge sig ut på leden eller bara få förslag på sträckor för en dag eller två. Jag såg att det fanns ett behov, det vill säga en Sörmlandsledsbok för löpare.

Beskriv kort vad boken innehåller och vem den riktar sig till.

Boken börjar med en introduktion om Sörmlands geologi och natur samt mer konkret att springa på Sörmlandsleden, vad man bör tänka på vid val av utrustning beroende på distanser, årstid, väder och målsättning, kartor, kallkällor och annat matnyttigt. De sex huvudkapitlen behandlar sedan sträckor på olika distanser från milen till löpäventyr på flera dagar. Flest sträckor behandlas i kapitlet ”Runt milen” och ”20-30 km”. Varje sträcka inleds med fakta om distans, etapper, logistik, naturreservat, antal kallkällor, fika eller matstopp etc. Sedan följer en utförlig sträckbeskrivning. Varje kapitel inleds med en översiktskarta på ett heluppslag där de behandlade sträckorna är utsatta på Sörmlandsleden så att läsaren snabbt får en uppfattning var sträckan är belägen i förhållande till orter i Sörmland. Boken vänder sig främst till löpare, de som kanske precis hittat fram till stigen eller även gamla stigrävar som kanske önskar lite nya uppslag på sträckor. Jag tror även vandrare och MTB:are kan komma att uppskatta boken.

Jag ÄLSKAR ju undertiteln på boken, kom du på den?

Jag kom faktiskt på den när jag sprang på Sörmlandsleden och jag skulle faktiskt aldrig orka gå Sörmlandsleden rent mentalt. Att vandra i fjällen eller alperna med fantastiska vyer har jag inga problem med, men vandra i skogen mil efter mil?

Vad brukar du säga till vandrare som tycker att löpare missar upplevelsen?

Faktum är att jag inte fått så många frågor av den typen från vandrare eller boende längs Sörmlandsleden. Däremot i fjällen stöter jag på det hela tiden och inte sällan med misstro och nedlåtande attityd. Jag brukar kontra med ”Hur många fåglar har du sett på din vandring? Någon havsörn, jaktfalk, lavskrika. Inte? Någon fjällripa då eller en av de ståtliga älgarna i Rapadalen.” Som löpare får man se väldigt mycket på en relativt kort tid eller på en sträcka som kanske skulle ta ett par tre dagar att vandra. Jag springer ju inte snabbt när jag är ute på stigarna då jag vill orka vara ute länge, typ 6-8 timmar, med många stopp för att njuta av allt det som naturen bjuder på. Jag springer för att jag älskar att springa och tack och lov är vi alla olika.

Team Nordic Trail ska ju ha ett långpass där man springer från Handen till Björkhagen(etapp 4 till 1). Vad tycker du om den sträckan?

Kanske inte direkt någon personlig favoritsträcka och jag startar hellre i Nyfors och springer in i själva nationalparken via lokala stigar för att sedan komma ut på leden igen innan Tyresta by där det är självklart med härlig fika. Springer man från Handen kommer dock fikat lite för tidigt på långpasset. Det finns många upplägg i det området. Hursomhelst är det en bra sträcka om det är en bred mix på deltagarnas förutsättningar och olika vana vid stigar. Med tanke på detta är det ett bra val av sträckning som är varierad och det finns alltid möjlighet att ansluta längs med leden liksom att stiga av och ta bussen hem om man inte skulle orka eller kanske råkar ut för någon mindre skada. Handen-Björkhagen är en perfekt sträcka nära staden för ett långpass som de flesta klarar av och tillika en bra introduktion till stigarnas värld. Etapp 3 är höjdpunkten på sträckan och man får ju inte missa att dricka ur den välsmakande kallkällan!

Och sist, är du sugen på att köra hela basleden i ett sträck som jag gjorde? 🙂 

Jo Daniel, det är jag men det är stört omöjligt att få till det med alla andra löpäventyr jag har på gång. Men jag har inte bråttom och så länge jag har hälsan och kan springa kommer jag förhoppningsvis en dag springa hela basleden i ett svep såsom du gjorde.

Jag rekommenderar denna bok till de som vill få lite roligare löpturer eller vill dra ut på ett litet äventyr. Fram till 10:e april kan den beställas signerad och fraktfritt här:
www.ridgerunforlag.se/produkt/springa-sormlandsleden/

Ett exempel ur boken kan ni hitta på denna länk:
www.springasormlandsleden.se/Smakprov/Smakprov.pdf

Omslag_fram

Rekommenderar också hans egna blogg för läsning om trevliga turer:

livsnjutarbloggen.se/

Passar även på att rekommendera långpasset som Team Nordic Trail har den 23 april för den som vill testa på Sörmlandsleden i grupp. Är man inte medlem i TNT kan man prova-på under detta pass. Mer info i Facebook-eventet här.

Hoppas vi ses på Sörmlandsleden någon gång 🙂

 

1 thought on “Springa Sörmlandsleden, ny bok med bästa undertiteln!!

  1. Pingback: NBA 2K17 MT PC

Kommentera