Ultraintervaller, ultraträning!

Körde nyligen ultraintervallen, igen, under Pace on Earths regi. Tänkte efter och tror det var 6:e gången jag tog mig an utmaningen. Första gången var det via jogg.se där vi var ett gäng på 8 personer från NocOut som samlade ihop oss för att ha lite kul.

Efter det har de andra gångerna varit med Pace on Earth för att man slipper tävlingsmomentet från jogg.se. Det blir mer fokus på det sociala och peppande än tiderna man springer på, så kan man ta det som ett lugnare pass för att träna mer på det mentala. För den mentala träningen tycker jag är nyckeln i detta upplägg där man springer 10km var tredje timme under ett dygn, 8x10km. Tror det från grunden kallas Halden intervaller och kommer från Norge.

Denna gång var tanken att bara springa lugnt och samla mil så jag bestämde mig att öka på till 12.5km per intervall istället men lägga mig precis under 6min-tempo, dvs väldigt lugnt för mig.

En kort summering av intervallerna:

#1 00:00: Jag tänkte sova ut innan start vilket jag misslyckades med och fick bara 2 timmars sömn så det var extra segt att ta sig ur sängen, blev lite zombie-spring över det hela. Hade mätt upp en enkel asfaltsrunda jag körde och kändes ok framåt slutet när man vakna, men då ville jag ju sova igen..

#2 03:00: Fick in ca 1 timme sömn och fick minst lika svårt att ta mig upp ur sängen, med halvöppna ögon jogga jag iväg. Detta brukar mentalt vara den tuffaste intervallen och var det även denna gång. Men det är också samtidigt en av de roligaste, så underbart att springa omkring i en stad med 0 pers ute, något man borde göra oftare faktiskt 🙂

#3 06:00: Fick in ytterligare en timme sömn var fortfarande zombie-jogg men snäppet bättre, andra halvan så vaknade jag till och kände mig äntligen pigg! Otroligt skönt när man får se ljuset komma, precis som på ett ultralopp!

#4 09:00: Tänkte sova lite till då jag bara fått in 4timmar men var för pigg så höll mig vaken och tog för första gången in lite energi, minifrulle! Drog iväg och mötte upp Anja för att få lite sällskap medan vi körde en vända på motionsspåren i skogen. Kul med sällskap och stötte även på Pernilla som även hon körde ultraintervaller 🙂

#5 12:00: Jag var pigg i kropp och inte sömnig, men jag blir ändå matt i huvudet av dessa intervaller så precis som alla andra intervaller så väntade jag tills det var 3min kvar innan jag bytte om. Men väl ute så var det bara skönt. Tog nån liten energi efter varje intervall nu.

#6 15:00: Same procedure as last time. Jobbigt att komma iväg men känns som en vanlig joggrunda.

#7 18:00: Nu började slutet närma sig, även om man tror sig ha mycket tid mellan intervallerna så känns det som man inte gjort någonting under dagen. Kan för dom flesta vara den tuffaste intervallen, men i mitt lunktempo inga problem.

8# 21:00: Sista intervallen och ofta rätt lätt när man vet hur nära målet man är. Lätt att ta sig runt och sen njuta av en bra löpdag där jag fick in 100km!

Varför köra ultraintervaller?
För en del är det ett utmärkt att testa på en ultradistans över en dag, man har ju också möjlighet att anpassa antalet intervaller efter ens förmåga och det livspussel man har. Alla kan inte viga en dag åt detta spektakel 🙂
För egen del använder jag det som bra mental träning inför ultra, huvudet tycker det är segt att hålla på ”hela” dagen speciellt med lite sömn. Dom flesta har jag kört utan att sova alls på natten för att få mer trötthet att jobba med. Det är väldigt jobbigt att starta varje intervall och tiden mellan intervallerna känns som rätt liten när man ska varva ner, äta, byta om osv. Känns som tiden går fort innan det är dags att börja ladda och byta om för nästa!

Jogga runt 8mil på en dag i ett sträck är väldigt mycket enklare mentalt för mig, men ultraintervallerna i samma tempo sliter ju däremot väldigt mycket mindre fysiskt. Speciellt när jag tar det såhär lugnt och inte gör som två tidigare gånger där jag avslutat med sub40 på sista intervallen(väldigt fort för mig!).

Rekommenderar alla att testa i någon form! Gå in på instagram och kolla #ultraintervalchallenge för många inspirerande bilder 🙂

Själv tog jag hem en av tävlingarna och vann denna fina tröja!

IMG_20160403_103910

Kommentera