Om äventyret

Hur det hela startade

Hur kommer man på tanken att ta sig genom Sverige till fots? Det är ju typ jättelångt?
Första tanken uppkom när jag fick reda på att det fanns ett lopp där folk cyklade genom Sverige. Kan man cykla, så kan man väl också genomföra det till fots, det tar bara lite längre tid.

År 2007 gick jag runt sjön Roxen, precis lika långt som cykelloppet ”Roxen Runt” 75 km. Året därefter så sprang jag istället. Varför nu inte ta sig an hela Sverige? Tankarna lades lite på is, men stärktes igen när Elisabeth Karlsson (som jag tidigare mött på ett annat lopp) sprang genom Sverige år 2012.

Nästa steg för mig gällande ta sig till fots där man normalt cyklar blev Vätternrundan 300km som jag tog mig runt år 2014. Fick lite skadeproblem med ena vaden när jag nått halvvägs, men tog mig vidare & runt på 2 dygn. Ännu en ”cykelbana” avklarad till fots.

Artikelbild

Bild från reportage i Corren.se innan min tur runt Vättern

Nu fyra år senare ska min tanke förverkligas. Cykelloppet som går genom Sverige heter ”Sverigetempot” och avslutades vid Smygehuk men startar däremot vid Riksgränsen efter Abisko. Detta ska jag nu till fots genomföra, dock med en liten ändring. Jag startar vid Treriksröset. Alltså en liten annan bansträckning men så jag trodde loppet gick första gången jag hörde talas om det.

Att genomföra ett sådant här äventyr kan verka galet, onödig & lite tokigt, men en av anledningarna till att jag gör en sådan här sak är att hamna långt ner i behovspyramiden där man bara bryr sig om de fysiologiska behoven som mat och vila. Detta samtidigt som jag egentligen är på toppen av pyramiden pga att jag befinner mig i ett fritt, tryggt, rikt & rent land. Jag försöker att utveckla & utmana mig som människa och samtidigt jaga drömmar för att mitt liv ska kännas mer meningsfullt.

I och med detta långa äventyr som jag hoppas kunna inspirera till rörelse, så kommer huvudmålet att vara en insamling till personer som inte är lika lyckligt lottade som jag själv.

Jag har följt arrangörerna till arrangemanget Tjejmarathon och gillar det initiativ och jobb de lagt ner för att hjälpa utsatta personer i Kongo. Pengarna som kommer in via denna insamling kommer oavkortat gå till Panzisjukhuset. Där är situationen obeskrivlig svår, långt ifrån den självklara vård vi får här i Sverige.

Dr. Denis Mukwege har fått många priser för sitt jobb på sjukhuset och jobbar hårt för att underlätta vardagen hos de drabbade.

Dr. Denis Mukwege at Panzi Hospital. Photo credit: Elizabeth Blackney for Panzi Hospital and Foundations, February 2016

Jag hoppas i och med detta äventyr kunna samla in pengar för att bidra och stötta arbetet på Panzisjukhuset. Vill ni hjälpa mig, så skicka en valfri summa till telefonnummer 0709202566 så kommer det till personer som verkligen behöver det!

TACK!